Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на образование. Дисциплината во училиштата треба да го почитува човечкото достоинство на децата. Основното образование треба да биде бесплатно."
Член 28, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

ПРЕКУ ОБУКА БЕА ЗАЈАКНАТИ КАПАЦИТЕТИТЕ НА ДЕЦАТА ПРАВОБРАНИТЕЛИ И НИВНИТЕ ЗАМЕНИЦИ, КАКО И ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА КЛАСОВИ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Со цел да се зајакнат капацитетите на децата правобранители и нивните заменици во периодот од 26 – 28 октомври се спроведеме процес на зајакнување на нивните капацитети. За децата правобранители и нивните заменици се спроведи 2-дневна обука на тема  “Конвенцијата за правата на детето и Специфичната улога на децата правобранители, на која учествуваа децата првобранители, нивните заменици како и  претседателите на класови од вклучените училишта. На обуката учествува вкупно 20 учесници од двете средни училишта во Град Скопје (СОУ „Владо Тасевски“ и СОУ „Панче Арсовски“). На  оваа обука учесниците се стекнаа со знаења за историјатот, структурата, принципите и улогата на Конвенцијата за правата на детето. Подетално беа разгледани правата на децата кои се однесуваат на опстанокот и развојот, правата на децата кои се однесуваат на заштита, правата кои се однесуваат на учество и правата кои се однесуваат на образовниот процес. Посебен дел на обуката беше предвиден за пренесување на знаењата за Конвенцијата за правата на детето на нивните врсници.

Исто така учесниците се стекнаа со знаења за специфичната улога на детето правобранител, како и за функцијата Народен Правобранител, со акцент на специфичната улога на функцијата Заменик Народен Правобранител (Одделение за заштита на правата на детето), улогата на детето правобранител во училиштето, процедура за поднесување претставки, како децата да препознаат кога им се прекршени нивните права и како да интервенираат. Посебен дел од обуката беше предвиден за развивање на комуникација на децата правобранители со Заменикот народен правобранител и промоција на децата правобранители во училиштата.

Оваа обука ја испорачуваше претставник од канцеларијата на Народниот Правобранител на Р.М. (од Одделението за заштита на детските права). Очекуваме да биде развиен план за комуникација со децата правобранители и претставник од одделението за заштита на детски права.

 

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

January 2019 February 2019 March 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28