Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"На децата со било каков вид на пречки во развојот треба да им се пружи посебна грижа и подршка за да можат да водат независен живот."
Член 23, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО НА НАЦИОНАЛНА РАБОТИЛНИЦА ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПОЗИЦИСКИ ДОКУМЕНТ СО ПРЕПОРАКИ ЗА ПОДОБРА ИНТЕГРАЦИЈА НА НЕЕТ ГРУПАТА НА МЛАДИ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

 

Коалиција на младински организации СЕГА го спроведува проектот „Интеграција на НЕЕТ групата на млади“. Проектот се спроведува со поддршка од Национална Агенција за европски образовни програми и мобилност, преку програмата Еразмус+ Клучна Акција 3 (Структурен дијалог).

Целта на овој проект е подобрена интеграција на НЕЕТ групата на млади преку зголемена соработка на младинскиот сектор со различни институции на национално и локално ниво. Пристапот кој го предлагаме е стекнување на подобро разбирање на НЕЕТ групата на млади од страна на институциите и младинскиот сектор на национално и локално ниво. За таа цел Коалиција СЕГА објавува повик за учество на Национална работилница за креирање на Позициски документ со препораки за подобра интеграција на НЕЕТ групата на млади. Работилницата ќе се одржи во периодот од 14 – 17 ноември 2018 година во хотел Бисер, во Струга. За учество на овој настан ќе бидат селектирани млади и донесувачи на одлуки од релевантни институции во Р. Македонија. 

Се покануваат сите заинтересирани млади (претставници од средношколски, студентски и младински организации, млади волонтери, невработени млади, млади кои  спаѓаат во категоријата НЕЕТ) да ја пополнат апликацијата за учество на Националната работилница на следниот линк

Краен Рок за доставување на апликации е 01.11.2018 година.

Last Updated on Tuesday, 09 October 2018 11:43

 

ПРЕТСТАВНИЦИ НА МЛАДИНСКИ И ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ ОБУЧУВААТ ЗА ПРИМЕНА НА МЕТОДОТ НА СТРУКТУРЕН ДИЈАЛОГ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Во периодот од 05 – 07 октомври 2018, во хотел Амбиент, Струга се реализира обука за Структурен дијалог и подготовка на позициски документи. На обуката учество зедоа претставници на младински и граѓански организации кои делуваат на територијата на општина Гази Баба. Обуката се реализира во насока на унапредување на функционирањето на граѓанските организации согласно европските искуства и практики. Структурниот дијалог е инструмент преку кој се обезбедува дека мислењето на младите луѓе се земени во предвид, при дефинирањето на политиките поврзани со младите во рамките на ЕУ. Структурниот дијалог цели кон создавање на еднакви можности за младите луѓе во образованието и на пазарот на труд, како и кон промоција на активното граѓанство, социјалната вклученост и солидарноста меѓу младите луѓе.

Оваа обука е дел од активностите на проектот „Оспособување на младинските и граѓанските организации за примена на методот на структурен дијалог“ со поддршка на општина Гази Баба.

Last Updated on Tuesday, 09 October 2018 10:07

 

Follow - up активности од Летен Камп 2018 во Детското село Песталоци - Троген, Швајцарија

  • PDF
  • Print
  • E-mail

 

 

 

Leten Kamp 2018

На ден 18.09.2018 (вторник) во Прилеп се одржаа последните две од планираните четири работилници од follow-up активностите на учесниците од Летниот камп 2018 во Детското село Песталоци, во Троген – Швајцарија.

Оваа година, кампот се одржа од 09.07.2018 – 21.07.2018 година. На кампот учествуваа вкупно 160 учесници, од 9 различни земји. Од Македонија, 18 учесници беа од средните училишта од Прилеп и Скопје. Во текот на Летниот Камп, учесниците се здобија со знаења и вештини поврзани со правата на децата, со принципите на меѓу – културниот дијалог и комуникација, анти – дискриминација, меѓусебно разбирање, почитување и толеранција на вредностите помеѓу различните култури. Задача на сите учесници беше по завршувањето на кампот, да ги спроведат акциските планови кои ги подготвија во текот на кампот во нивните училишта, со цел на своите врсници да им го пренесат своето знаење за темите кои ги обработуваа во текот на кампот, а истовремено и да се потсетат на убавите моменти поминати во текот на работилниците.

Учесниците од Прилеп, заедно со тим лидерите и супервизорите одржаа четири работилници, од кои три во СОУ “Мирче Ацев” и една во СОУ “Ѓорче Петров”, на која присуствуваа вкупно 85 ученици. Работилниците беа поврзани со темите: конфликт, идентитет, дискриминација и полова еднаквост. Во текот на работилниците беа применувани методите, техниките и вештините кои учесниците ги стекнаа во текот на кампот и им приредија одлични игри и активности на своите врсници, како што се: медитација, игри за размрдување, активности за поттикнување на меѓусебната комуникација и дијалог, како и игри кои иницираа заедничко барање решенија и креативно размислување.

Летниот камп е дел од проектот: “Имплементација на Конвенцијата за правата на детето во Македонија”, кој Коалиција СЕГА го спроведува со поддршка на Детската Фондација Песталоци.

Leten Kamp 2018 Leten Kamp 2018 Leten Kamp 2018

 Leten Kamp 2018 Leten Kamp 2018 Leten Kamp 2018 Leten Kamp 2018

Last Updated on Thursday, 20 September 2018 12:46

 

Page 3 of 72

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

January 2019 February 2019 March 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28