Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"Децата имаат право на квалитетна здравствена заштита, здрава храна и чиста животна средина."
Член 24, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

ОДРЖАНА ЛОКАЛНА ДИСКУСИЈА ЗА ИДЕНТИФИКУВАЊЕ НА ПОТРЕБИТЕ НА МЛАДИТЕ ВО С. ОБРШАНИ, КРИВОГАШТАНИ

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

 

На 20.08.2018 година во просториите на ООУ Јонче Смугрески во с. Обршани се одржа Локална дискусија со млади во соработка со организациите МИРР и ЛАГ АГРО Лидер.  
Целта на локалната дискусија беше да се се приберат мислењата на младите и граѓанските организации за нивните потреби на локално ниво и да се дадат препораки за нивна имплементација во соработка со донесувачите на одлуки т.е Општина Кривогаштани. Со локалните млади се разговараше на повеќе теми пред се за нивните потреби за младинско информирање, начините на кои можат да учествуваат во процесите на донесување на одлуки на локално ниво, соработка со Совет на млади и со општина Кривогаштани, улогара на граѓанските организации на локално ниво и квалитетно користење на слободното време на младите преку активности.

Во рамките на проектот „Застапување на Граѓанските Организации за активно младинско учество“, предвидени се три локални дискусии кои ќе се реализираат во општина Кривогаштани во партнерство со Здружение за рурален развој, Локална акциска група - Агро Лидер и Младинска иницијатива за регионален развој - МИРР од општина Кривогаштани.

Преку активностите на локално ниво ќе се постигне поголема посветеност и капацитет на граѓанските организации кои ги застапуваат младите со цел да им се овозможи можност за учество во процесот на донесување на одлуки важни за младите во општина Кривогаштани.

Проектот е финасиран од програмата за мали грантови на Преда Плус преку проектот "Подобрување на активната вклученост на македонските граѓанскиорганизации во процесот на донесување на одлуки преку зајакнување на новоосновани граѓански организации". Проектот е финансиран од ЕвропскаУнија. Референца: EuropeAid / 151569 / DD / ACT / MK.

 

Оглас за работнo местo Асистент во Младински Информативен Центар ИНФО СЕГА Прилеп

 • PDF
 • Print
 • E-mail

Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на едно лице за работна позиција Асистент во Младинскиот Информативен центар ИНФО СЕГА Прилеп, на определено време (3 месеци) со можност за продолжување на работниот однос.

Потребните квалификации и искуства за работната позиција Асистент во ИНФО СЕГА вклучуваат:

           ·           Завршено високо образование или студенти во завршна година на студии; (предност ќе имаат кандидати на факултети од општествените дејности);

           ·           Активно користење на MS Office;

           ·           Одлични комуникациски и презентерски вештини;

           ·           Искуство во организирање и спроведување на настани за млади (обуки, работилници, креативни работилници со деца, дискусии со млади) ќе се смета за предност;

           ·           Креативност во пристапот, иницијативност, способност за работа во тим;

           ·           Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување);

           ·           Одговорно извршување на поставените задачи;

           ·           Дополнителни комјутерски вештини: хостирање и ажурирање на web страна, познавање и работа со Corel, Photoshop, Publisher, InDesign, Front Page и слични компјутерски програми ќе се сметаат за предност.

Заинтересираните кандидати треба да достават:

- Кратка биографија CV (со фотографија);

- Мотивационо писмо;

- Потврда од факултет или копија од диплома за завршен факултет.

Целосната документација да се достави најдоцна до 10 септември 2018 година на е-маил:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  или по пошта на поштенски факс: 166, 7500 Прилеп.

 Само селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на е-маил  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Last Updated on Monday, 03 September 2018 09:27

 

Open Call _ Youth Start Up for Reconciliation and Cooperation in the Western Balkans

 • PDF
 • Print
 • E-mail

 

Youth civic engagement is perceived for many political experts as a driving force for political and economic development and democracy stability. Especially Western Balkan countries, which democracies are in process of development, consolidation, reconciliation and are actually in the stage of efforts to access to EU, should ascertain youth civic engagement as a necessity and priority for the inter-cultural and good neighbourly relations and institutional, legal and democratic infrastructure transformation.

Focused on inspiring change, reconciliation and intercultural change in the Region, Women’s Network Equality in Decision Making in Albania, Coalition of Youth Organizations SEGA in Macedonia and ZANA NGO in Kosovo will implement the initiative “Youth Start Up for Reconciliation and Cooperation in the Western Balkans” that aims to facilitate the creation of inter-action space for young people between 15-29 years old - 30 Albania, 30 Macedonia and 30 Kosovo - to strengthen cooperation through know-how, networking and active participation. The initiative is supported by RYCO within its first Open Call for Project Proposals. The young people engaged in the initiative will join the Youth Start-Up Leaders Program and will participate in the Western Balkans Camp hosted in Tirana. Through this initiative, young people will discover neighbour countries, traditions and cultures through non-formal learning and develop creative thinking, to come up with fresh ways to solve problems – to think outside the box -, mutual understanding, make new friends and have fun!

If you are young and want to make a change in Western Balkans and in your country, just apply to Youth Start Up for Reconciliation and Cooperation in the Western Balkans - it could be the adventure you have been looking for!

 

Eligibility and Application overview:

All youth participants must be:

 • Between the age of 15 and 29 years old
 • Resident in one of the cities: Tirana (Albania), Kline (Kosovo) and Prilep (Macedonia);
 • Able to communicate and work in English;
 • Motivated to contribute to developing new ideas on youth, active participation and social inclusion;
 • Willing to adopt a solution-oriented approach by bringing new ideas and visions of youth activism;
 • Available and willing to fully participate in all the activities of the project from September 2018 to December 2018.

 

How to apply?

In order to apply, please fill up the online application form on the following link

Deadline: 30 August 2018

 

Fore more information contact the following e-mail address: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view itLast Updated on Monday, 10 September 2018 11:11

 

Page 7 of 72

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

January 2019 February 2019 March 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28