Следете не:

Македонски (Macedonian)EnglishFrançais

"На децата со било каков вид на пречки во развојот треба да им се пружи посебна грижа и подршка за да можат да водат независен живот."
Член 23, Конвенција за правата на детето
 
 

 

 

 

 

      

 КОНТАКТИРАЈТЕ НЕ:     

    

Home

ИНСТИТУЦИИТЕ ДАДОА ПРЕПОРАКИ ЗА СООДВЕТНИ МЕРКИ ЗА ПОДОБРА ИНТЕГРАЦИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА НА НЕЕТ ГРУПАТА НА МЛАДИ

  • PDF
  • Print
  • E-mail

На 5ти септември 2018 година, во хотел Континентал, Скопје, Коалиција СЕГА организира Национална работилница за мерки за Интеграција на НЕЕТ групата на млади. Учесници на работилницата беа претставници, донесувачи на одлуки, од релевантни институции кои се засегнати со  овој проблем и кои се клучни во креирањето и спроведувањето на мерките за интеграција и превенција на НЕЕТ групата на млади.

На работилницата, преку дискусција во различни групи се дадоа препораки за соодветни мерки за превенција и подобра интеграција на НЕЕТ групата на млади.

Следна активност е деск истражување за состојбата на институциите во Македонија за процесот на интеграција на НЕЕТ, а главната активнот ќе се реализира во Струга, во периодот од 14 – 17 ноември 2018 година за време на која ќе се изготви Позициски документ со препораки за подобра интеграција на НЕЕТ групата на млади.

Овие активности се дел од проектот „Интеграција на НЕЕТ групата на млади со поддршка на Национална Агенција за Европски образовни програми и мобилност, во рамките на програмата Еразмус +, Клучна Акција 3.

Last Updated on Friday, 07 September 2018 10:28

 

АМБАСАДОРОТ БЕЈЛИ СЕ СРЕТНА СО МЛАДИ ОД ПРИЛЕП

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Денес, во рамки на официјална посета на Амбасадорот на САД во Р. Македонија, г-дин Џес Бејли, во просториите на Коалиција СЕГА се одржа средба помеѓу Амбасадорот и млади од општина Прилеп.

На средбата младите разговараа со Амбасадорот за нивните потреби на локално ниво. Воедно дискутираа и ги изразија своите гледишта и ставови за предизвиците и придобивките за Македонија од членство во НАТО. Амбасадорот беше отворен да одговори на прашањата кои ги имаа младите во однос на тоа што значи државата да биде дел од НАТО како и кои се придобивките за Македонија во однос на безбедноста, стабилноста и економијата.

 

Last Updated on Thursday, 30 August 2018 12:28

 

ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ ВО ИНФО КЛУБОТ ВО ШТИП

  • PDF
  • Print
  • E-mail

Доколку имате желба да работите флексибилно и креативно, да работите со млади, имате визија за својот личен успех, сакате да стекните работни вештини, желба да покажете дека сте единствени, посветени, лојални, креативни, да организирате разни настани и да патувате, а сè со цел да ги информираме младите од Штип за можностите за вработување кои им се нудат, со внимание проследете го овој оглас заедно да креираме работни можности за сите!

Коалиција на младински организации СЕГА има потреба од ангажирање на 2 лица за работни позиции асистенти во ИНФО клубот Штип на пола работно време, за период од 6 месеци, со можност за продолжување. ИНФО клубот е лоциран во просториите на Универзитетот Гоце Делчев во Штип.

Главни одговорности на асистентите:

-           Анимирање на младите и организирање на информативни сесии (делење на флаери, поставување на постери, информирање лице в лице и сл.)

-           Организирање на информативни сесии и средби со бизнис заедницата во Штип, како и нивно водење и модерирање

-           Детално информирање на младите со Активните мерки за вработување при АВРМ

-           Присуство и активност на други локални настани на кои ќе се промовират услугите на Инфо клубот

-           Одржување на постојан контакт со останатите партнери, Центарот за вработување во Штип, УГД и УНДП

-           Одржување на проактивни релации со претставници на медиумите, со цел промовирање на работата на Инфо клубот

-           Спроведување на обуки на тема Биланс на компетенции и Кариерно насочување на студенти и средношколци во Штип

-           Организирање на Панел дискусии, саеми за вработување и други јавни настани

-           Пишување на извештај на неделна / месечна основа и доставување до координаторот на проектот од Коалиција СЕГА

-           Работно време на ИНФО Клубот е секој работен ден од 10-15 часот.

Потребни вештини:

-           Универзитетско образование или во завршни години на студии

-           Активно користење на MS Office

-           Одлични комуникациски и презентерски вештини

-           Искуство во организирање и спроведување на настани за млади (обуки, работилници, дискусии со млади, јавни настани) ќе се смета за предност

-           Креативност во пристапот, иницијативност, способност за работа во тим

-           Одлично познавање и употреба на англискиот јазик (говор и пишување)

-           Одговорно извршување на поставените задачи

Што нудиме?

-           Целосна програма за јакнење на капацитетите на асистентите во Инфо клубот

-           Стекнување на одлични вештини за работа и одлично работно искуство

-           Месечен хонорар од 150$ за скратено работно време (5 часа дневно) во периодот од октомври 2018 до мај 2019 година

-           Можности за посета на национални и интернационални настани (семинари, обуки, конференции, младински размени)

Заинтересираните кандидати треба да достават:

-           Мотивационо писмо

-           Кратка биографија (CV)

Целосната документација да се достави најдоцна до 01 септември 2018 година на e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Селектираните кандидати кои ги исполнуваат условите ќе бидат повикани на интервју во рок од седум дена од завршувањето на огласот.

Дополнителни информации на телефон 048 429 390, или на e-mail This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

Page 5 of 72

ПРИЈАВА ЗА УЧЕСТВО НА ИНТЕРКУЛТУРНА РАЗМЕНА ВО ТРОГЕН!

FLETËPARAQITJE PËR PJESMARRJE NË SHKËMBIMIN NDËRKULTUROR NË FSHATIN E FËIMIJËVE PESTALOCI TROGEN

СЕГА Е ЕУРОДЕСК ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР

Poll

Do you agree that the Governmental active employment measures will increase youth employment in Macedonia?
 

SEGA in media broadcasting

The Coalition of youth organization SEGA is:

member
organization at:

cooperating
organization of:

associate member
organization of
:

 

Calendar of SEGA's Activities

January 2019 February 2019 March 2019
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28